Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Аюрведа

Уникалната система на аюрведа за очистване на токсините

Д-р Антоанета Заркова Архив 2009г.
Стремежът на човека към пречистване на тялото датира от дълбока древност.

Всички медицински системи са единодушни, че токсините могат да причинят много заболявания. Съществува голямо генетично разнообразие в активността на ензимите, ангажирани в обезвреждането им.

При еднакви условия един индивид може да натрупа значителни концентрации на токсини, а друг успява да ги неутрализира и елиминира напълно.

Много токсини се складират в тялото. Мастната тъкан, черният дроб, бъбреците и костите са най-честите депа на тези продукти. След постъпването си в организма, токсините се пренасят до различни органи посредством кръвта. Какво става впоследствие зависи от големината на молекулите им, тяхната полярност и разтворимост.

Основен показател дали даден токсин ще увреди клетката или не е неговата разтворимост в мазнини. Ако е мастно разтворим, той лесно преминава през клетъчните мембрани, докато лесно разтворимите във вода бързо се излъчват в урината и се отделят от организма.
Мастно разтворимите токсини се отделят трудно от организма и могат да се натрупат до опасни концентрации.

Токсините и техните метаболити може да се излъчат от организма по няколко пътя. Основно те се отделят чрез:

1. бъбреците
2. стомашно-чревния тракт
3. белия дроб
4. потта


Стремежът на човека към пречистване на тялото датира от дълбока древност. Известни са различни подходи като гладуване, пиене на зехтин, промиване на дебелото черво, увеличаване на течностите и т. н.

Няма друга лечебна система обаче, която да е толкова насочена към елиминиране на мастно разтворимите токсини като аюрведичната Панчакарма

Това е комплексна, многопосочна и завършена система за премахване на токсините от организма, както на мастно , така и на водно разтворимите. Тя владее в детайли естествените механизми на тялото и като ги използва и засилва по специфичен начин, постига пълно очистване не само на съдържимото в стомашно-чревния тракт, но и на токсините, дълбоко заседнали в тъканите и органите.

Аюрведа използва следните методи:

Алкализиране на тялото. Постига се чрез прием на алкализираща храна, най-често под формата на монодиета с т.нар. кичари. Това е ястие от ориз и бобовото растение мунг дал, много популярно и в йога с очистващите си свойства. Допуска се консумация само на храни от растителен произход.

Хидратация.
На всеки час се пие чай от джинджифил, който е известен с алкализиращите си и детоксикиращи свойства. С това се постига едновременно оводняване на тялото, увеличаване на диурезата и алкализиране, което улеснява излъчването на токсини през бъбреците.

Външна олеация (омасляване). Прави се ежедневно маслен масаж на тялото с голямо количество леко затоплено масло, в което с часове са варени множество билки, голяма част от които са горчиви. Те попадат директно в тъканите поради лесното си проникване през клетъчните мембрани. Така се постига премахване на мастно разтворимите токсини, натрупани в тях.

Вътрешна олеация. Маслата се пият рано сутрин с топла вода. Това предизвиква увеличаване на мастното съдържание в червата и изтегляне на мастно разтворимите токсини. В маслата за пиене се добавят и билки с холеретичен ефект (увеличаващи образуването и изтичането на жлъчен сок). Така се засилва неутрализирането на токсините от черния дроб.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg