settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява даоизмът/таоизмът?

Отговор


Даоизмът (или таоизмът) е религия, чиито последователи се намират най-много в далекоизточни страни като Китай, Малайзия, Корея, Япония, Виетнам и Сингапур. Настоящите изчисления са, че няколкостотин милиона хора практикуват някаква форма на даоизъм, като 20 до 30 милиона от тях са на континентален Китай. Това е твърде забележително, тъй като континентален Китай е комунистическа нация и забранява много форми на религия. Произходът на даоизма може да се проследи до 3-ти или 4-ти век пр.Хр. Като много религии даоизмът има своя собствен набор от писания, основното просто наричано „дао". Включени са и други текстове, а пълният спектър от даоистки канон е известен като Даодзан. Думата „дао" идва от знака в китайската азбука със същото име. Думата означава „път" или „пътека".

Даоизмът никога не е бил унифицирана религия, а някои учени я разполагат в три катогории: философска, религиозна и китайска фолклорна религия. Неговият широк набор от вярвания го прави труден за точно определяне какво е даоизмът. Общо взето дао се занимава с потока на вселаната или силата зад естествения ред, която държи всички неща уравновесени и в ред. Счита се, че дао е източник на съществуване или „несъществуване". Някои източни религии наричат това „ин и ян" на вселената, което може също да се изрази като равните сили на „доброто" и „злото".

Някои последователи на даоизма вярват в политеизма (вярването в много богове); други практикуват почитане на предците. Даоистите са склонни да почитат най–много празниците в техния календар, когато храната се поднася като жертва на боговете или духовете на покойните предци. Други форми на жертва включват изгарянето на банкноти – даоистите вярват, че парите ще се материализират отново в духовния свят, за да може да ги използва покойният предтец. Голям брой бойни изкуства като тай чи чуан и багуа джан се коренят в даоизма. В западния свят малко хора практикуват даоизъм, а някои са объркали дао с дзен, както е видно от книгите „Дао-то на физиката" от Фритьоф Капра или „Дао-то на Пух" от Бенджамин Хоф.

Въпреки че думата дао означава „път", това не е истинският Път. Има много религии, които твърдят, че те са един от пътищата за достигане на Бог. Но Исус Христос е казал, че Той е единственият път кам Бог (Йоан 14:6). Тъй като даоизмът отрича това, той не успява да се справи с греховната природа на човечеството. Всеки (с изключение на Исус) е дошъл на света с греховна природа, наследена от Адам, и грехът е този, който ни отделя от Бог. Светият и праведен Бог не може да приеме нищо греховно в Своите очи. Но в Своята милост Той изпратил Своя Син Исус, (който бил Бог в плът), в света да умре на кръста и да смени Своята праведност за нашия грях (2 Коринтяни 5:21). Само като приемем тази изкупителна смърт и повярваме в Христос, можем да избегнем Божието осъждане и да получим вечен живот (Ефесяни 2:8-9). Христос, а не дао, е пътят към вечен живот.

English



Върнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява даоизмът/таоизмът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries